17.11.2021

Syysterveiset


Syksy on vaihtumassa talveksi ja nyt ollaan keskellä vuoden pimeintä aikaa. Jotkut meistä nauttivat siitä, kun pimeyden vallitessa saa istua sisällä kynttilän loisteessa kädessä kuppi kuumaa, kun taas toiset odottavat malttamattomana sitä, että lumi peittäisi maan ja toisi hieman valoa synkkiin iltoihin.
Me täällä Lunassa olemme alkaneet kaivaa joulukoristeita esiin ja odotamme innoissamme mitä joulukuu tuo tullessaan. Joulukoristeiden lisäksi meillä on myös paljon muuta jännittävää meneillään ja haluamme tarttua tilaisuuteen ja kertoa hieman Lunan ajankohtaisista asioista.

Tarjoamme Lunassa jatkuvasti täydennyskoulutusta henkilöstöllemme. Vallitsevan pandemian vuoksi monet kurssit ja koulutukset ovat peruuntuneet, joten meidän on täytynyt olla kekseliäitä löytääksemme vaihtoehtoisia tapoja kehittää itseämme ja toimialaamme. Onneksemme on kuitenkin ollut mahdollista osallistua useisiin erilaisiin koulutuksiin verkossa.

Viime aikoina olemme osallistuneet muun muassa Pelastakaa Lapset -verkkoseminaariin, jossa käsiteltiin lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa. Opimme lisää mm. groomingista, jolla tarkoitetaan aikuisen sosiaalisessa mediassa alkavaa manipulointia, jolla tekijä valmistelee lapsen seksuaalista kaltoinkohtelua luomalla kiintymyssuhteen. Saimme lisää tietoisuutta, kuinka kohdata lapsi, joka kertoo kohdanneensa seksuaalista väkivaltaa sekä ohjeistusta siitä miten toimia jos kohtaat verkossa kyseistä materiaalia.

Jos törmäät verkossa lapsiin kohdistuvaan seksuaalisteen väkivaltaan tai kaltoinkohteluun, voit tehdä ilmoituksen helposti ja anonyymisti Pelastakaa Lapset -palvelun kautta.

Olemme myös päässeet osallistumaan Ludde-koulutukseen, jonka järjestää Junis -järjestö Ruotsissa. Ludde on koira, joka rakastaa leikkiä isäntänsä kanssa. Luddella on kuitenkin vaikeuksia kotona, sillä hänen isäntänsä juo liikaa alkoholia. Ludde-koulutus antaa lapsia kohtaaville aikuisille menetelmiä ja työkaluja keskustella siitä, millaista on elää riippuvuusongelmaisen kanssa.

Lapset, jotka asuvat riippuvuusongelmaisen kanssa, saavat ymmärrystä tilanteeseensa ja heitä rohkaistaan keskustelemaan luotettavan aikuisen kanssa. Menetelmä kehittää myös ymmärtäväisyyttä ja empatiaa lapsissa, jotka eivät itse elä riippuvuusongelmaisen kanssa.

Syksyn aikana osa Lunan henkilökunnasta on päässyt fyysisesti osallistumaan Psyykkinen ensiapu koulutukseen, joka järjestettiin ruotsinkielisen työväenopiston toimesta. Kouluttajina toimivat Camilla Roslund-Nordling ja Ann-Charlott Rastas, Psykososiaalisesta yhdistyksestä. Koulutukseen osallistuvat saivat tietoa psyykkisestä hyvinvoinnista ja sen vaikutuksesta elämään, kuinka edistää omaa ja läheisten mielenterveyttä sekä työkaluja elämän vastoinkäymisistä selviytymiseen. Henkilökuntamme on arvostanut kurssia erittäin paljon ja sitä suositellaan kaikille - myös niille, jotka eivät työskentele näiden asioiden parissa.

Usein sanotaan, että jatkuva oppiminen on avain kehitykseen, mutta tärkeää on myös uskaltaa pysähtyä ja olla läsnä tässä ja nyt. Joskus täytyy varata aikaa itselleen, sytyttää kynttilöitä, käpertyä peiton alle ja nauttia kupillinen kuumaa juomaa - olet sen ansainnut!

Piditkö julkaisusta? Jaa se verkostollesi!