16.02.2022

En kort uppdatering


Trots att solstrålarna börjat titta fram mellan molnen påminns vi av snömängden att det fortfarande är vinter. På Luna har vi hunnit fira jul, nyår, vändagen och en del födelsedagar. På Luna tycker vi att det är viktigt att fira så mycket vi bara kan. Alltid finns det något att fira!
Care Day, som ordnas av Pesäpuu rf, infaller den 18.2. Det är en dag där man uppmärksammar alla barn som är placerade. På det här sättet vill vi belysa att man inte är ensam om att vara i en sådan situation och att det är betydligt mera vanligt än man kunde tro. Visste ni att bara i Finland fanns det 2020 över 16000 barn som var placerade utom hemmet? Care Day firas runt om i Finland och kan följas på sociala medier under #CareDay och #CareDayCake.

Lunas familjerehabilitering är i full gång och vi har nu haft en del familjer som genomgått vår rehabilitering. Vi på Luna vill ständigt utveckla vår verksamhet och ber alltid om feedback från våra klienter. Nedan några exempel på den feedback vi hittills fått:

"
Barnen har trivts, men de har saknat sitt hem. Det har varit bra att vi haft möjlighet att åka hem en dag i veckan.”

Familjerna flyttar in och bor på Lunas enhet under rehabiliteringen, men vi har märkt att det också är viktigt att familjerna får ta en paus ibland. Även om rehabiliteringen byggs upp enligt familjens behov, så uppmuntrar vi familjerna att ha en ”ledig” dag från rehabiliteringen. Under denna dag kan familjen exempelvis åka hem om de vill.

"
Vi har tyckt om stödsamtalen. Framför allt har vi uppskattat att det funnits flexibilitet hos personalen, så att vi kunnat ha fler stödsamtal när det behövts. Familjesamtalen har varit riktigt bra och vi har tyckt om att vi behandlat ämnen på barnens nivå och genom att göra saker. Vi uppskattar också att vi haft möjligheten att vara med och planera innehållet i sessionerna.”

I rehabiliteringen ingår regelbundna stödsamtal varje vecka. Stödsamtalen hålls både som individuella samtal med föräldrarna och som parsamtal. Därutöver hålls även familjesamtal där alla i familjen får komma till tals enligt familjebedömningsmetoden. Familjesamtalen planeras tillsammans med föräldrarna.

"
Flexibiliteten och situationsmedvetenheten hos personalen har varit fantastisk. Ifall situationen krävt har personalen stannat längre och när vi i familjen velat ha egen tid, så har de gett oss utrymme.”

På familjerehabiliteringen har vi inte personal dygnet runt i normala fall. Däremot har vi en väldigt flexibel och förstående personal som förstår när det ibland krävs att man jobbar lite över, samtidigt som de även har en förståelse för att familjen ibland behöver egen tid och då kan dra sig undan lite.

Vi på Luna önskar er alla en god fortsättning på vintern och kom ihåg att njuta av snön, så länge vi har den. Snart är våren här med allt vad det innebär!

Gillade du inlägget? Dela i ditt kontaktnätverk!