17.11.2021

Hösthälsning


Hösten håller på att övergå i vinter och vi är nu mitt i den mörkaste tiden på året. Vissa av oss njuter av mörkret när vi får sitta inne med tända ljus och mysa, medan vissa av oss ser fram emot att snön ska komma och lysa upp omgivningen.
Vi på Luna har så smått börjat på med lite juldekorationer och ser fram emot december månad med allt vad det innebär. Förutom juldekorationer har vi också en massa annat spännande på gång och vi vill ta tillfället i akt och berätta lite om aktuella saker på Luna.

På Luna erbjuder vi kontinuerligt fortbildningar för vår personal. På grund av den rådande pandemin har många skolningar och utbildningar blivit inställda, så vi har fått vara påhittiga för att hitta alternativa sätt att utveckla oss själva och vår verksamhet. Som tur är finns det möjlighet att delta i flera olika skolningar online.

Den senaste tiden har vi bland annat fått ta del av Pelastakaa Lapsets webinarie om sexuellt våld riktat mot barn. Ett viktigt ämne där vi bland annat fick lära oss mer om grooming, hur man bemöter barn som berättar om att de blivit utsatta för sexuellt våld samt hur man ska gå tillväga om man vill anmäla material man stöter på online.

Ifall man stöter på material online som har anknytning till sexuellt våld mot barn kan man enkelt anmäla det via Pelastakaa lapsets hotline. Detta kan göras anonymt.

Vi har också fått delta i Ludde-utbildningen som ordnas av organisationen Junis i Sverige. Ludde är en hund som älskar att leka med sin husse. Ludde har det ändå jobbigt hemma eftersom hans husse dricker för mycket alkohol. Ludde-utbildningen ger vuxna som träffar barn metoder för att diskutera kring hur det är att leva med någon som har ett beroendeproblem.

Barnen som lever med någon som har ett beroendeproblem får en förståelse för sin situation och uppmanas också att prata med någon vuxen som de litar på. Metoden utvecklar också förståelse och empati hos de barn som inte själva är drabbade.

Ett gäng från Luna har ändå fått vara fysiskt närvarande på en skolning under hösten och det är de som deltar i Psykiska första hjälpen som ordnas via Arbis. Lärare är Camilla Roslund-Nordling och Ann-Charlott Rastas som till vardags jobbar på Psykosociala förbundet. Deltagarna i utbildningen får information om psykiskt välbefinnande och hur det kan påverka, uppmuntras att främja sin egen och sin närståendes psykiska hälsa samt får kunskaper i hur man klarar motgångar i livet. Kursen har varit väldigt uppskattad av vår personal och rekommenderas varmt för alla – även de som inte jobbar med dessa saker.

Ständigt lärande är nyckeln till utveckling brukar man säga, men det är också viktigt att våga stanna upp och vara närvarande här och nu. Ibland behöver man ta sig tid att tända lite ljus, krypa ner under filten och avnjuta en kopp varm dryck – Det är du värd!

Gillade du inlägget? Dela i ditt kontaktnätverk!